Üdv!
Gondoltam, most egy egyszerű túrógombóc receptet hozok, hátha valaki még nem készített ilyet és hasznát veszi a leírásnak. Gyerekkorom óta egyik nagy kedvencem a túrógombóc. Legfinomabb szerintem, ha darabos, de nem túl száraz túróból készítjük ( ilyen fémpapíros csomagolásúak általában).
Hozzávalók:
- 1/2 kg. darabos, félszáraz tehéntúró
- 2 tojás
- egy kis csipet só
- cukor
- búzadara
- kenyérmorzsa/panírmorzsa
- tejföl (legjobb a 12 vagy 20 %)
- olívaolaj vagy napraforgóolaj(étolaj)
Elkészítési idő: Kb. 1-1,5 óra a pihentetéssel együtt
Így készül:
A túrót egy tálba rakjuk és villával szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a két tojást, egy kis csipet sót, kb. egy evőkanál cukrot és annyi búzadarát, amennyit felvesz. Lényeg, hogy egy sűrű, de nem túl kemény masszát kapjuk a végén. Amikor ezzel végeztünk, félretesszük kb. fél-háromnegyed órára pihenni, amíg a dara jól megdagad. Miután kicsit megdagadt, egy lábosban forralunk vizet(kb. feléig-háromnegyedéig kell vízzel tölteni), majd kis golyókat formálunk a masszából és a lobogó vízbe dobjuk őket. Megközelítőleg 2/3 teniszlabda méretűre kell őket gombócolni. Érdemes időnként bevizezni a kezünket, ne ragadjon rá nagyon a massza. A vízbe pedig esetleg pár csepp étolajat tehetünk, hogy ne ragadjanak össze a gombóckák főzés közben. Miután feljöttek a víz tetejére, még kb. 5-8 percig kell őket főzni, hogy készen legyenek. Amíg főnek, egy serpenyőbe kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd a kész gombócokat ebbe dobáljuk bele és alaposan megforgatjuk. Végül cukorral és tejföllel tálaljuk. Én személy szerint kristálycukorral szeretem enni,de nyugodtan lehet porcukros, barnacukros vagy édesítőporos verzióban is.:)
Tipp: Esetleg a tejfölbe/morzsába vagy a gombócba egy kis fahéjat keverhetünk. Tejföl és cukor helyett pedig lekvárral is nagyon finom.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése