2014. január 23., csütörtök

Két szójás recept

Üdv!

Hoztam két szójás receptet. Az elsőhöz nincs sajnos képem, a másodikhoz viszont majd pótolom, amint felraktam a  fényképezőről a számítógépre.

1. Szójás spagetti (kinézetre a darálthúsos spagettire emlékeztet)

Hozzávalók: 
- Fél csomag szójagranulátum
- Spagetti
- Ketchup vagy sűrített paradicsom
- Fűszerek (bazsalikom, majoránna, oregánó, piros paprika)
- Só
- Olívaolaj

Elkészítési idő: Kb. 30 perc (a szójától függően 30 perc vagy 3,5 óra)

Így készül:

A szójagranulátumot a csomagoláson megadott módon előkészítjük (márkája válogatja, van amelyiknél 10-20 percig főzni kell, másiknál 10 percig áztatni, harmadiknál 3 órát áztatni). Egy edényben felrakunk vizet forrni a tésztának. Az előkészített szójából kinyomkodjuk a  vizet. Egy edényben egy kevés olívaolajat felmelegítünk, majd beleöntjük a szóját és kb. 1 dl vízzel felöntjük, ha oda akarna égni. Megfűszerezzük, sózzuk, majd kb. 10 percig pároljuk. Ha ketchupot adunk hozzá, akkor nem kell sokáig melegíteni(kb. 2-3 perc), sűrített paradicsom esetén viszont érdemes még 5-10 percig főzni. A megfőtt tésztát leszűrjük, majd összekeverjük a paradicsomos szójaragúval. Reszelt sajttal tálaljuk.

Tipp: A mártáshoz adhatunk zöldségeket is.

2. Szójás tócsni/lapcsánka

Hozzávalók:
- Fél csomag szójagranulátum
- Krumpli
- Liszt
- Tojás
- Fűszerek( őrölt bors, bazsalikom, majoránna)
- Olaj
- Só

Elkészítési idő: Kb. 30 perc ( szójától függően 30 perc vagy 3,5 óra)

Így készül:

A krumplikat meghámozzuk, megmossuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megfűszerezzük, megsózzuk. Kb. 4-5 közepes méretű krumplihoz 1-2 tojást kell számolni. A tojást/okat feltörjük, majd a reszelt krumplihoz adjuk. Az előzőleg előkészített szóját hozzákeverjük. Az egész masszához annyi lisztet adunk, hogy viszonylag összeálljon. Nem kell sok, kb. 3-4 ek. elég. Egy edényben felmelegítünk olajat, majd evőkanál segítségével kis halmokat teszünk a forró olajba a masszából és elnyomkodjuk őket laposra. Időnként megfordítjuk őket. Akkor van készen, ha mindkét oldala kicsit megbarnul. Viszont vigyázni kell nehogy túlsüssük, mert akkor nagyon kemény lesz.

Tipp: Zöldségeket is adhatunk a masszához.:)


Jó étvágyat!:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése