2014. január 8., szerda

Almatorta

Boldog Új Évet mindenkinek!:)
Az ünnepek alatt kicsit elmaradtam a blogolással, amit most pótolok is. Meghoztam az ígért almás süti receptet. Évekkel ezelőtt édesanyám vett egy gyönyörű karácsonyi könyvet, amely részletesen tárgyalja a novemberi-decemberi ünnepeket, a hozzájuk kapcsolódó szokásokkal és receptekkel együtt. Az egyik ilyen fejezetében figyeltem fel egy almás torta receptre, ami szerintem inkább hasonlít egyfajta pitére, mint tortára, de az íze fenséges. Évszaktól függetlenül bármikor érdemes elkészíteni és bármilyen töltelékkel. Alapja egy egyszerű omlós tészta, ami tényleg nagyon egyszerű. A receptet betartva bárki könnyen elkészítheti.
Hozzávalók:
- 22,5 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor (4 dkg a tésztába, 6 dkg a töltelékhez)
- csipetnyi só (A recept leírása közben jöttem rá, hogy én szinte mindig kihagytam a sót…)
- alma (A recept 4 nagy almát ír, én annyit szoktam belerakni, amennyi belefér)
- 1 tojás
- 2 ek. víz
Elkészítési idő: kb. másfél óra (15-20 perc gyúrás, 30 perc pihentetés, 50 perc sütés)
Így készül:
A lisztet elkeverjük a 4 dkg porcukorral és egy pici csipetnyi sóval, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Addig gyúrjuk, amíg egy viszonylag egységes, sima tésztát nem kapunk. Az a jó, ha elválik az edény falától. Ha készen van, hengert formálunk belőle, betekerjük Folpackba vagy alufóliába és 30 percre berakjuk a hűtőbe (Az se baj, ha picit tovább marad, de ez a minimum). Amíg a tészta pihen, az almákat megmossuk, kimagozzuk, gerezdekre vágjuk. A 6 dkg porcukrot elkeverjük egy pici csipet sóval, majd beleforgatjuk az almákat és egy tálra rakjuk. Amikor a tészta megpihent, kettéosztjuk egy kisebb és egy nagyobb félre. Fogunk egy hőálló, kb. 24 cm átmérőjű köralakú kerámiatálat vagy tortaformát, majd kalaposan kivajazzuk. A nagyobbik tésztafelet kinyújtjuk köralakúra, majd kibéleljük vele a tálat. A tál falához is odanyomkodjuk a tésztát. Legyen szép pereme a tortánknak. Az almaszeleteket ebbe a tésztaágyba helyezzük bele. Miután ezzel megvagyunk, fogjuk a másik tésztafelet és kinyújtjuk, majd egy derelyevágóval csíkokra szeljük. A csíkokat rácsmintaszerűen végigfektetjük az almák tetején. Végül a tojást elkeverjük egy evőkanál vízzel és bekenjük vele a tészta tetejét. Ezt legtöbbször kihagytam, helyette vajjal kentem meg kicsit a tésztát, de valószínűleg a tojásos verzió sokkal szakszerűbb és finomabb.:)
Előmelegített sütőben az alsó sínen, kb. 180 fokon 50 percig sütjük (légkeverésesben 160 fokon, gázon 2-es fokozaton)
Tipp: Az almát érdemes megszórni fahéjjal, úgy még finomabb. Akár a „bevonó” porcukorba is bele lehet keverni. Ugyanezt a tésztát érdemes kipróbálni barackkal vagy szilvával, szintén nagyon finom.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése