Boldog Új Évet mindenkinek!:)
Az ünnepek alatt kicsit elmaradtam a blogolással, amit most
pótolok is. Meghoztam az ígért almás süti receptet. Évekkel ezelőtt édesanyám
vett egy gyönyörű karácsonyi könyvet, amely részletesen tárgyalja a
novemberi-decemberi ünnepeket, a hozzájuk kapcsolódó szokásokkal és receptekkel
együtt. Az egyik ilyen fejezetében figyeltem fel egy almás torta receptre, ami
szerintem inkább hasonlít egyfajta pitére, mint tortára, de az íze fenséges. Évszaktól
függetlenül bármikor érdemes elkészíteni és bármilyen töltelékkel. Alapja egy
egyszerű omlós tészta, ami tényleg nagyon egyszerű. A receptet betartva bárki
könnyen elkészítheti.
Hozzávalók:
- 22,5 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor (4 dkg a tésztába, 6 dkg a töltelékhez)
- csipetnyi só (A recept leírása közben jöttem rá, hogy én
szinte mindig kihagytam a sót…)
- alma (A recept 4 nagy almát ír, én annyit szoktam
belerakni, amennyi belefér)
- 1 tojás
- 2 ek. víz
Elkészítési idő: kb. másfél óra (15-20 perc gyúrás, 30 perc
pihentetés, 50 perc sütés)
Így készül:
A lisztet elkeverjük a 4 dkg porcukorral és egy pici
csipetnyi sóval, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Addig gyúrjuk, amíg egy
viszonylag egységes, sima tésztát nem kapunk. Az a jó, ha elválik az edény
falától. Ha készen van, hengert formálunk belőle, betekerjük Folpackba vagy
alufóliába és 30 percre berakjuk a hűtőbe (Az se baj, ha picit tovább marad, de
ez a minimum). Amíg a tészta pihen, az almákat megmossuk, kimagozzuk,
gerezdekre vágjuk. A 6 dkg porcukrot elkeverjük egy pici csipet sóval, majd
beleforgatjuk az almákat és egy tálra rakjuk. Amikor a tészta megpihent, kettéosztjuk
egy kisebb és egy nagyobb félre. Fogunk egy hőálló, kb. 24 cm átmérőjű köralakú
kerámiatálat vagy tortaformát, majd kalaposan kivajazzuk. A nagyobbik
tésztafelet kinyújtjuk köralakúra, majd kibéleljük vele a tálat. A tál falához
is odanyomkodjuk a tésztát. Legyen szép pereme a tortánknak. Az almaszeleteket
ebbe a tésztaágyba helyezzük bele. Miután ezzel megvagyunk, fogjuk a másik
tésztafelet és kinyújtjuk, majd egy derelyevágóval csíkokra szeljük. A csíkokat
rácsmintaszerűen végigfektetjük az almák tetején. Végül a tojást elkeverjük egy
evőkanál vízzel és bekenjük vele a tészta tetejét. Ezt legtöbbször kihagytam,
helyette vajjal kentem meg kicsit a tésztát, de valószínűleg a tojásos verzió
sokkal szakszerűbb és finomabb.:)
Előmelegített sütőben az alsó sínen, kb. 180 fokon 50 percig sütjük (légkeverésesben 160 fokon, gázon 2-es fokozaton)
Előmelegített sütőben az alsó sínen, kb. 180 fokon 50 percig sütjük (légkeverésesben 160 fokon, gázon 2-es fokozaton)
Tipp: Az almát érdemes megszórni fahéjjal, úgy még finomabb.
Akár a „bevonó” porcukorba is bele lehet keverni. Ugyanezt a tésztát érdemes
kipróbálni barackkal vagy szilvával, szintén nagyon finom.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése