Üdv!
Mai utolsó receptem egy szójaszószos sült tészta.
Története:
Évekkel ezelőtt elmentem egyik barátnőmhöz, aki nagyon szereti a különböző ázsiai kajákat és hozzám hasonlóan szeret főzőcskézni. Készített egy sült tésztát, amire már nem emlékszem, pontosan miként készült, de otthon(akkor még nővérem lakásán, előző egyetemem nyüstölve) megpróbálkoztam én is vele. Azóta kialakult egy saját receptem, amit előszeretettel készítek. A kép egy régebbi főzésemből való, még a kollégiumból, de pl. ma is készítettem egy jó nagy adaggal. El is fogyott mind, szereti a család.:)
Hozzávalók:
- tészta( Mindegy milyen. Én legtöbbször szarvacska tésztából vagy spagettiből készítem.)
- szójaszósz ( Mindegy melyik fajta. Nekem legjobban az olcsó, "teszkó gazdaságos" ízlik.)
- fűszerek( majoránna, oregánó, bazsalikom)
- olívaolaj
- sajt (Nem kötelező, de kicsit feldobja. A képen a barna cucc pedig "lidis" Ázsia hetes mogyorómártás)
Elkészítési idő: Kb. 25-30 perc
Így készül:
A tésztát feltesszük főzni, de jobb, ha nem lesz túl kocsonyás, puha a sütés miatt. Amint megfőtt a tészta, leszűrjük. Öntünk alá olívaolajat(Én általában a főzőedényben sütöm meg.), megfűszerezzük (Só nem kell, a szójaszósz van helyette.). Alaposan meglocsoljuk szójaszósszal és összekeverjük. Most jön a neheze. Visszarakjuk a tűzre és folyamatos keverés mellett elpárologtatjuk róla a nedvességet. Lényegében megsütjük. Általában ilyenkor még meg-meglötykölöm szójaszósszal. Azelőtt kell lehúzni a tűzről, hogy megpörkölődne az alja. Vigyázat!Nehogy odaégjen! Tapasztalatból tudom, hogy úgy nem túl finom, ha túl van pirítva.:))
A végén lehet rá reszelni sajtot, vagy önteni rá valami szószt.
Tippek:
A fentebb említett szósz-beszerzési helyen lehet kapni üveges bambuszrügyet. Ha a sütés elején dobálunk a tészta közé, az is finom. Készítettem már úgy is, hogy párolt zöldséget kevertem bele vagy épp tofut. Húsevők megbolondíthatják némi hússal is.:)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése