Üdv!
Még valamikor nyáron-ősz
elején édesapám rakott el vegyes erdei gombát szárítva befőttes
üvegekbe és egy üveggel adott, hogy vigyem el magammal az egyetemi
kollégiumba. Sokáig csak állt a polcomon, nem kezdtem vele semmit,
de pár napja kedvet kaptam hozzá és a szokásos zöldséglevesemet
kicsit feldobtam vele.
- Sárgarépa
- Krumpli/burgonya
- Egy gerezd fokhagyma
- Fűszerek (esetemben ez ételízesítő és majoránna volt)
- Szárított gomba (esetemben többféle tinóru, vargánya és sötét trombitagomba)
- Kevés levestészta (esetemben eperlevél)
Így készült:
A sárgarépát és a krumplit
meghámoztam, megmostam, daraboltam és a megpucolt gerezd
fokhagymával bő vízben feltettem főni. Fűszereztem. Kb. 10 perc
múlva egy csipet szárított gombát beáztattam picit, majd pár
perc elteltével az áztatóvizet kiöntöttem, mert a gombát nem
vizesen tettük el szárítani és így felhasználás előtt az
esetleges port, homokot..stb. Le kellett öblíteni róla. Utána
megint felöntöttem pici vízzel és hagytam pár percig, hogy
felszívja. Utána az áztatólével együtt a leveshez adtam és kb.
negyedóra-húsz percig főztem, amíg minden meg nem puhult. Sok
gomba van, aminek kb. 20 perc hőkezelés szükséges. Kb. ezzel egy
időben adtam hozzá a tésztát.
Elkészítési idő: Kb. 30-40 perc
(zöldségpucolással együtt)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése