2016. november 20., vasárnap

Vegyes erdei gombás zöldségleves

Üdv!

Még valamikor nyáron-ősz elején édesapám rakott el vegyes erdei gombát szárítva befőttes üvegekbe és egy üveggel adott, hogy vigyem el magammal az egyetemi kollégiumba. Sokáig csak állt a polcomon, nem kezdtem vele semmit, de pár napja kedvet kaptam hozzá és a szokásos zöldséglevesemet kicsit feldobtam vele.


Hozzávalók:
  • Sárgarépa
  • Krumpli/burgonya
  • Egy gerezd fokhagyma
  • Fűszerek (esetemben ez ételízesítő és majoránna volt)
  • Szárított gomba (esetemben többféle tinóru, vargánya és sötét trombitagomba)
  • Kevés levestészta (esetemben eperlevél)

Így készült:

A sárgarépát és a krumplit meghámoztam, megmostam, daraboltam és a megpucolt gerezd fokhagymával bő vízben feltettem főni. Fűszereztem. Kb. 10 perc múlva egy csipet szárított gombát beáztattam picit, majd pár perc elteltével az áztatóvizet kiöntöttem, mert a gombát nem vizesen tettük el szárítani és így felhasználás előtt az esetleges port, homokot..stb. Le kellett öblíteni róla. Utána megint felöntöttem pici vízzel és hagytam pár percig, hogy felszívja. Utána az áztatólével együtt a leveshez adtam és kb. negyedóra-húsz percig főztem, amíg minden meg nem puhult. Sok gomba van, aminek kb. 20 perc hőkezelés szükséges. Kb. ezzel egy időben adtam hozzá a tésztát.

Elkészítési idő: Kb. 30-40 perc (zöldségpucolással együtt)

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése