2013. július 30., kedd

Sushi, vagy nem sushi?Ez itt a kérdés.

Üdv!

Tegnap egy mártást hoztam, ma egy különleges kedvencemet, a sushit. Annyit előre leszögeznék(ez hiányzott az előző bejegyzésekből), hogy a receptek mind egy szálig hús és halmentesek, de bárki kénye-kedve szerint átvariálhatja.

Nos, akkor a sushiról:

Japánban kedvelt aprófalatkás étel. Különböző elkészítési módjai vannak, különböző neveket is kapnak,de egy dolog közös bennük, az un. sumeshi, az ecetes rizs.Az általam elkészített tekercs a norimaki és a futomaki kombinciója, de én egyszerűen csak norisushinak szoktam hívni.

Sushi álá Naki

Névmagyarázat

maki= tekercs nori=alga
- sushi: apró kis kajafalatkák, alapjuk egy ecetes rizs
- sumeshi: ecetes rizs, a sushi alapja
- norimaki: Az algalapos tekercsek gyűjtőneve, de általában a kisebb tekercsekre értik. Általában halat, uborkát és/vagy avokádót raknak bele.
- futomaki: A sima norimakihoz hasonlít, de laposabb, vastagabb és öt különböző cucc van beletekerve.:)
- wasabi: Csípős japán torma. Magyarországon főleg paszta és por formában kapható ( pasztaként zöldes trutyi)

Hozzávalók(az énfélémhez):

- Egy norilap (ázsiai ételeket árusító boltokban kapható, illetve egyes nagyobb bevásárlóközpontok furakajás polcain... meg esetleg bioboltokban)
- Egy közepes méretű avokádó
- Egy szál uborka
- rizs ( javasolt sushirizs vagy Jázmin rizs használata)
- wasabi pasta
- egy nagyon kis csipet só

Kellékek:

- Valami, amivel fel tudod tekerni(pl. eredeti sushitekerő izé, ami úgy néz ki, mint egy bambuszos tányéralátét...)
- Lábos a rizsnek
- kés
- lapos tányér
- kanál
- kis tálkában víz

Elkészítési idő: Kb. 1 óra


Így készül:

1. Felteszed főni a rizst a dobozon található utasítás szerint. (Én nem szórakoztam azzal, hogy ecetes legyen)
2. Amint megfőtt, kiteríted a tányérra hűlni.
3. felszeleteled az uborkát és az avokádót(amit előtte szépen meghámoztál és kimagoztál)vékony csíkokra.
4. Fogod a norilapot, rárakod a tekerős cuccra(tekerős cuccnak megfelel az alufólia is)
5. Benedvesíted a kezed a vízzel és fogsz egy marék főtt(és jobb esetben meghűlt) rizst(rosszabb esetben leégeti a kezed)
6. Kis hurkát gyártasz belőle és rárakod a norilapra, aztán elsimogatod.
7. Megismétled mindaddig, míg szinte teljesen be nem fedte a norilapot. Egyik végén a lapnak kell hagyni egy kb. 0,5-1 cm vastag sávot.
8. A rizs közepén nyomkodj egy mélyedést és nyomj bele egy kevés wasabi pastát(Vigyázat!Nagyon erős!)
9. Avokádó és/vagy uborkacsíkokat tegyél a mélyedésbe, majd lassan tekerd fel a tekercset.
10. A norilap szélén hagyott sávot nedvesítsd meg vizes ujjal, majd hajtsd rá a tekercsre.
11. Vágd fel tetszőleges hosszúságú darabokra a tekercset.

Tippek:
Uborka és avokádó helyett akármit bele lehet rakni. Egyik barátnőm kipróbálta sprotnival. Illetve az eredeti sushitekercseket szójaszószba mártogatják és pácolt gyömbért esznek hozzá. Én a saját gyártmányt nem szoktam semmibe belemártogatni, de ettem már hagyományosan elkészített norisushit és finom szójaszósszal meg gyömbérrel.:)

Jó étvágyat!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése